ACH Volley Ljubljana do pomembne zmage na prvi tekmi 1/8-finala pokala Challenge

Slika
Challenge Cup

Na prvi tekmi osmine finala evropskega tekmovanja CEV Challenge Cup smo spremljali obračun domačega ACH Volleyja Ljubljana in C.S.A. Steaue iz Bukarešte. V zanimivi odbojkarski predstavi so pred 600 glavo množico slavili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana z rezultatom 3:1 in si tako pred povratno tekmo v Romuniji priigrali dobro izhodišče.

Ljubljana - športna dvorana Tivoli, gledalcev 595, sodnika: Yener (Turčija), Zotović (Srbija).

ACH Volley Ljubljana : C.S.A. Steaua BUCURESTI 3: 1 (24, -21, 19, 12).

ACH Volley Ljubljana: Pernuš 1, Šket 10, Rutar, Mašulović 13, Todorović 1, Peruničić, Okroglič 12, Kovačič (L), Gjorgiev 17, Pokeršnik, Videčnik 8.  Trener: Mladen Kašić

C.S.A. Steaua BUCURESTI: Radunović 18, Lakcević, Ghionea, Peta 15, Lopar 8, Dumitru, Ocunschi, Iftime, Vologa 4, Matei 15, Miron, Bontea 1, Kostic 1. Trener: Dan Duroaia.

Začetek srečanja je pripadel Ljubljančanom, ki so po atraktivnem napadu Šketa že na samem uvodu niza povedli za tri točke (5:2). Izjemen solo blok Mašulovića je ljubljanske odbojkarje še dodatno oddaljil (7:3), Videčnik pa je z uspešno zaključenim napadom poskrbel za ohranjanje vodstva (11:7). Razigrana Šket in Gjorgiev sta poskrbela, da so imeli oranžni zmaji tudi v nadaljevanju prednost štirih točk (16:12). Po novem uspešnem napadu Videčnika je pri rezultatu 17:12 po prvem odmoru posegel gostujoči strateg Duroaia. Prekinitev je gostom iz Bukarešte več kot očitno pomagala. V nadaljevanju niza so uspeli zmanjšati zaostanek in se približati na vsega dve točki (19:17). To je sprožilo reakcijo na klopi domačega ACH Volleyja in polminutni odmor na zahtevo trenerja Kašića. Po izjemni obrambni akciji Ljubljančanov smo pri rezultatu 22:19 pričakovali miren zaključek uvodnega niza, vendar temu ni bilo tako. Nepopustljivi odbojkarji C.S.A. Steaue so v končnici niza uspeli ujeti domače odbojkarje ter izid izenačiti na 23. točki, takoj zatem pa si tudi priigrali prvo zaključno žogo. Le-to je z izjemno natančnim paralelnim udarcem ubranil Gjorgiev, niz pa je v podaljšani igri z asom odločil Šket (26:24).

Tako kot je Šket končal prvi niz, je z izjemnimi servisi nadaljeval tudi na začetku drugega ter poskrbel za vodstvo Ljubljančanov s 3:0. Romunska ekipa je hitro vzpostavila ravnotežje in na 5. točki zaostanek izničila. V izenačenem ritmu sta ekipi nadaljevali vse dokler niso oranžni zmaji preko Gjorgieva in Mašulovića uspeli pobegniti na tri točke (13:10). Sprva je odbojkarjem Steaue uspelo ujeti priključek (13:13), nato pa so jim zmaji vnovič pobegnili za štiri (17:13). Da se ne bodo kar tako predali so v nadaljevanju dali jasno vedeti romunski odbojkarji, ki so se ponovno uspeli vrniti ter izid na 17. točki izenačili. Sledil je polminutni odmor na zahtevo domačega stratega Kašića, ki pa ni zaustavil naleta odbojkarjev Bukarešte. Po novem uspešnem bloku je gostom uspelo v končnico vstopiti s prednostjo dveh točk. Dva nova bloka na strani Steaue sta popolnoma ohromila domače odbojkarje in gostom prinesla vodstvo štirih točk (20:24). Prvo zaključno žogo so Ljubljančani še ubranili, naslednjo pa je z uspešnim napadom zaključil Matei (21:25).

Okroglič je z dvema uspešnima napadoma na začetku tretjega niza poskrbel za vodstvo zmajev s 3:1. Ljubljanski odbojkarji so vzpostavili svojo prepoznavno igro v blok-obrambi ter uspeli prednost povišati (5:1). Sledil je odmor na zahtevo gostujoče ekipe, ki pa jim ni prinesel želenih sprememb. Nadaljevanje niza je postreglo s prevlado oranžnih zmajev, ki so na krilih razpoloženega Gjorgieva povedli že s 16:11. V letošnji sezoni še neporaženi odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana niso dovolili, da bi se odbojkarji Steaue uspeli približati in so prednost na krilih prej omenjenega Gjorgieva le še povečali (23:17). Mašulović je z uspešnim napadom priigral prvo zaključno žogo, drugo pa je za zmago v drugem nizu z uspešnim napadom izkoristil Šket.

Uvod četrtega niza je bil zelo podoben tistemu iz tretjega, kjer so si domači odbojkarji uspeli hitro priboriti prednost štirih točk (5:1). Borbeni zmaji so v nadaljevanju samo še stopnjevali ritem in povedli z 8:3. Trdno odločeni, da osvojijo tudi četrti niz, so z močnimi servisi gostom povzročali nemalo težav. To se je odražalo tudi na semaforju dvorane Tivoli (11:4). Z odlično igro v obrambi in uspešno zaključenimi protinapadi so oranžni zmaji korakali proti novi, že 28. zmagi v sezoni. As Šketa je dokončno razblinil dvome o zmagovalcu. Na krilih izjemnih in neumornih navijačev so odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana zanesljivo ohranjali prednost tudi v v zaključku in tekmo z uspešnim napadom Mašulovića prepričljivo zmagali na 12. točki.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Dobra in čvrsta tekma, kjer nas je tekmec presenetil s kvaliteto bloka in obrambe. V prvem in drugem nizu smo popustili, ampak smo s poenostavljeno igro našli učinkovit način. To je evropski pokal, kjer se pozna, da ko se nam ekipa zoperstavi na način, ki ga nismo vajeni v slovenskem prvenstvu in MEVZI, nismo več tako psihično močni tekom celotne tekme. Vendar smo še vedno do sedaj uspeli najti način, da tekmo obrnemo v našo korist. Zelo dobro se bo potrebno pripraviti za povratno tekmo, saj gre za ekipo, ki igra izjemno odbojko.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Matica Videčnika: »Odlično smo vstopili v igro ter pokazali, da imamo kvaliteto. V nadaljevanju so nas tekmeci presenetili z dobro obrambo, ampak smo vseeno uspeli pokazati kdo je gospodar na domačem terenu. Gradili smo točko po točko in se nismo brez potrebe nervirali za stvari, ki jih nismo pričakovali. Na koncu nam je uspelo.«