ACH Volley Ljubljana na krilih Gjorgieva do 12. lovorike v ligi Mevza

Slika
ACH Volley Ljubljana

V velikem finalu srednjeevropske lige Mevza smo v Pliberku spremljali obračun ACH Volleyja Ljubljana in HAOK Mladosti iz Zagreba. V zanimivem obračunu kot se za finale spodobi, so se po štirih nizih, 12. lovorike v ligi Mevza veselili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, ki tako na prestolu ostajajo že četrto leto zapovrstjo. Mož odločitve je bil 33-letni korektor v vrstah zmajev, Nikola Gjorgiev.

Pliberk – Jufa Arena,  gledalcev: 350, sodnika: Schimpl, Juraček (oba Slovaška).

ACH Volley Ljubljana : HAOK Mladost Zagreb   3 : 1 (14, -20, 22, 14)

ACH Volley Ljubljana: Pernuš, Šket 8, Rutar, Mašulović 12, Todorović 5, Peruničić, Okroglič, Kovačič (L), Gjorgiev 25, Pokeršnik 9, Videčnik 5, Kök.  Trener: Mladen Kašić.

HAOK Mladost Zagreb: Višić 4, Repek (L), Nikačević 9, Bakonji, Silva Franca 5, Jakovac 1, Vasko, Buša 16, Gajić 8, Vlasić, Smiljanic (L), Zeljković 9, Cvanciger.  Trener: Radovan Gačić.

Tekmo so bolje odprli odbojkarji Mladosti, ki so na krilih Zejkovića povedli s 4:1, vendar je Mašulović z izjemnim napadom izid na četrti točki poravnal, Pokeršnik pa Ljubljančane povedel v vodstvo. Po napaki Buše v napadu je pri rezultatu 8:5 po prvem odmoru posegel strateg Zagrebčanov Gačič, kar pa ni ustavilo naleta ljubljanske ekipe, ki so po prefrigani potezi Šketa v napadu vodili že za pet točk (10:5). Odbojkarji HAOK Mladosti so si privoščili preveč neizsiljenih napak, kar so s pridom izkoristili odbojkarji ACH Volleyja in si do sredine niza priigrali neulovljivo prednost 11 točk (16:5). Todorović je najprej z odličnim blokom, takoj zatem pa še z asom poskrbel za 20. točko zmajev, Videčnik pa preko prvega tempa zaključil niz v korist Ljubljančanov na 14. točki.

Tudi v drugem nizu so imeli začetno pobudo odbojkarji Mladosti in povedli s 4:2. Aktualni prvaki lige Mevza so na četrti točki zaostanek izničili, ekipi pa sta nadaljevali v izenačenem ritmu vse do sredine niza, ko so na servisu Zeljkovica in dveh zaporednih napadih vse bolj razpoloženega Nikačevića odbojkarji HAOK Mladosti ušli za tri točke (13:16). Pri vodstvu Zagrebčanov za štiri (14:18) je odmor zahteval trener Kašić. Sprva so se odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana približali na dve točki (17:19), nato pa si privoščili preveč napak in pobudo so ponovno prevzeli Zagrebčani in po izjemnem napadu Nikačevića preko prvega tempa rezultat v nizih izenačili 20:25).

Uvod tretjega niza je pripadel slovenskem predstavniku v velikem finalu. Najprej je Gjorgiev z asom poskrbel za vodstvo s 4:2, Šket pa z izjemnim blokom za prednost treh točk (9:6). Zmaji so tudi po polminutnem odmoru na zahtevo Gačića imeli pobudo, Mašulović je z blokom povišal prednost na štiri točke (13:9) in trener Mladosti je bil ponovno primoran vzeti odmor. Tokrat je prekinitev odbojkarjem Zagreba koristila, saj so se po zaostanku petih približali na tri točke zaostanka. Oranžni zmaji so na krilih Gjorgieva v končnico niza vstopili s prednostjo štirih tok (22:18). Odbojkarji Mladosti so bili nepopustljivi in se približali na le dve točki (23:21), vendar to ni bilo dovolj za preobrat. Nezaustavljivi korektor v vrstah ACH Volleyja  je z napadom odločil tretji niz (25:22).

Izjemni 33-letni Makedonec je nadaljeval v svojem slogu tudi na začetku četrtega niza, v katerem je z dvema uspešnima napadoma ter asom priboril prednost treh točk (5:2). Na to je reagiral trener Mladosti s polminutnim odmorom, ki pa ni zaustavil naleta zmajev. Mašulović je z asom poskrbel za prednost štirih točk (9:5), na kar je sledila daljša prekinitev s strani zapisnikarske mize, kar je bilo več kot dobrodošlo za odbojkarje Mladosti, ki so rezultat na deveti točki izenačili, na to pa prešli v vodstvo (9:10). Na semaforju dvorane Jufa je večina prisotnih mislila, da bomo pri rezultatu 14:14 priča napetemu nadaljevanju. Vendar temu ni bilo tako – prvo ime tekme, Nikola Gjorgiev je imel drugačne načrte. Z izjemno serijo desetih zaporednih servisov je uprizoril pravo simultanko in s soigralci jurišal proti novi lovoriki za oranžne zmaje izjemni sezoni. Niz se je po napaki Cvancigerja v napadu končal na 14. točki in odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana so se veselili še 42. zaporedne zmage in druge osvojene lovorike.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Zelo smo zadovoljni s končnim rezultatom, čeprav igra še ni bila na tistem nivoju kot smo si želeli. V prvem nizu smo odigrali odlično, nato pa je zelo dober odpor prikazala tudi Mladost. Zavedati se moramo, da je to že 42. tekma sezone, 5 tekma v tednu dni, zato vse čestitke igralcem za prikazano. Jutri imajo dan počitka, kar je nagrada, da kar se da dobro pripravimo za četrtkov obračun z Narbonne Volleyjem v pokalu Challenge Cup, kjer bi si želeli priti še malo dlje kot nam je uspelo do sedaj.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Nikole Gjorgieva: »Vedeli smo, da je vsako finale težko. Zavedali smo se vloge favorita, saj smo bili še neporaženi v rednem delu prvenstva. Ekipa Mladosti je prišla na zaključni turnir spočita in brez pritiska, da odigrajo tako kot znajo. Tako, da je bilo danes proti neobremenjenem tekmecu še toliko težje, vendar je ponovno do izraza prišel naš ekipni duh in mentaliteta, ki jo gojimo v ekipi. Zelo sem ponosen, da sem lahko kapetan izvrstni, v prvi vrsti ljudem in odličnih igralcev. Čestitam celotni organizaciji kluba ACH Volley Ljubljana igralcev, do štaba, medijev in vodstva. Upam, da to ni naša zadnja lovorika te sezone.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Matica Videčnika: »Zelo smo veseli za drugo osvojeno lovoriko te sezone. Ostajamo še neporažena ekipa s kar 42. zaporednimi zmagami. Bil je naporen teden, saj smo imeli kar pet tekem v tednu dni. Imamo dan odmora, da malo proslavimo, nato pa nas čaka zelo pomembna tekma z Narbonne Volleyjem v četrtek. Vabimo vse navijače, da nas pridejo podpret v Halo Tivoli.«