ACH Volley Ljubljana v odločilnem zlatem nizu prekratek za evropski finale

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na povratnem dvoboju polfinala evropskega pokala CEV Challenge smo v Areni Narbonne spremljali obračun med domačo ekipo Narbonne Volley in ACH Volley Ljubljana. Tako kot na prvi tekmi, smo bili tudi v Franciji priča izjemno napeti tekmi, na kateri so bili v odločilnem zlatem nizu za odtenek boljši odbojkarji Narbonne Volleyja in se tako veselili uvrstitve v finale zgoraj omenjenega tekmovanja.

Narbonne – Arena Narbonne, gledalcev 3000, sodnika: Brlas (Hrvaška), Herbots (Belgija).

NARBONNE Volley : ACH Volley Ljubljana 2 : 3  (17, 17, -28, -18, -13), zlati niz 15:9 za Narbonne Volley.

NARBONNE Volley: Bassereau 21, Socie, Uriarte 1, Jouffroy 2, Silva De Araujo, Gabin, Bouguerra 1, Durand (L), Zerba 16, Faganas, Duee (L), Zanotti 14, Ramos 10, Araujo 31. Trener: Fernandez Falasca.

ACH Volley Ljubljana: Pernuš, Šket 4, Rutar, Mašulović 13, Todorović 6, Peruničić, Okroglič 6, Kovačič (L), Gjorgiev 24, Pokeršnik 2, Videčnik 8, Kök 14.  Trener: Mladen Kašić.

Uvod prvega niza je pripadel Ljubljančanom, ki so povedli s 4:2. Izjemen blok Todorovića najboljšemu napadalcu Narbonne Volleyja Arauju in močan napad Pokeršnika sta zmajem priigrala prednost treh točk (6:9). Odbojkarji Narbonne Volleyja so se prebudili in hitro ujeli goste ter po izjemnih začetnih udarcih Zerbe prešli v vodstvo treh točk (12:15). Domači odbojkarji so tudi v drugi polovici niza ohranjali prednost treh točk (19:16) in si pred končnico zagotovili boljše izhodišče. Silovit napad vedno bolj razpoloženega korektorja v vrstah Francozov Arauja je pred zaključkom niza pomenil neulovljivo prednost šestih točk (22:16). Z odličnim servisom so domači odbojkarji popolnoma razorožili oranžne zmaje in uvodni niz zmagali brez večjih težav (25:17).

Zaradi poškodbe Pokeršnika v samem zaključku prvega niza smo v drugem nizu spremljali spremenjeno postavo zmajev, na sprejemalskih mestih sta začela Okroglič ter Kök, ki je v igro vstopil že na koncu prvega niza namesto nerazpoloženega Šketa. Preveč zgrešenih servisov na strani odbojkarjev ACH Volleyja ter čvrst blok Francozov kateremu je poveljeval Zerba, sta hitro oddaljila domače odbojkarje na prednost štirih točk (11:7). Po odmoru je moral poseči gostujoči trener Kašić, ki pa ni uspel spremeniti poteka igre. Narbonne Volley je nadaljeval z izjemno igro na servisu in blok-obrambi ter višal prednost iz točke v točko. Pri rezultatu 17:10 v korist domačih odbojkarjev je bilo bolj ali manj jasno, da bo tudi drugi niz osvojila francoska ekipa. Z vnovično napako na sprejemu, ki je bil še vedno najbolj šibka točka oranžnih zmajev se je niz končal v korist Francozov na 17. točki.

V tretjem nizu se je prebudila tudi ljubljanska ekipa in na krilih Gjorgieva ter Köka povedla s 6:3. Ljubljanski odbojkarji so do druge polovice tretjega niza imeli pobudo in vodili z dvema ali tremi točkami razlike. V končnici si je ekipa Narbonne Volleyja priigrala dve točki prednosti (23:21), na kar je polminutni odmor zahteval trener Kašić. To je pomagalo odbojkarjem ACH Volleyja Ljubljana, saj so izid na 23. točki izenačili. Kök je z izjemnim blokom ubranil zaključno žogo, nato pa z močnimi začetnimi udarci zmaje povedel v vodstvo. Po napaki domačih odbojkarjev se je maratonski niz končal v korist Ljubljančanov (28:30).

Uvod četrtega niza je minil v izenačenem ritmu, najprej so za dve točki povedli odbojkarji Narbonne Volleyja, zmaji pa so z uspešno igro v napadu izid izenačili. Araujo je na strani Francozov uspešno zaključil za vodstvo z 11:9, Okroglič pa odgovoril z izjemno serijo začetnih udarcev (11:12). Na to je po prekinitvi posegel trener Falasca (12:14), ki pa ni zaustavil naleta ljubljanske ekipe. Okroglič je nadaljeval z odlično serijo začetnih udarcev in prednost oranžnih zmajev je znašala tri točke (12:15). Tudi v drugi polovici četrtega niza so odbojkarji ACH Volleyja prevladovali v vseh elementih igre in zasluženo slavili s 25:18 ter izid v nizih izenačili.

V petem nizu so bolje začeli gostje, ki so povedli s 3:1, domači odbojkarji pa so na četrti točki izid poravnali. Okroglič je vnovič, z izjemno serijo servisov ponovno povedel zmaje v vodstvo (5:7). Todorović je z asom zmaje oddaljil na velike štiri točke prednosti (7:11). Nepopustljivi domači odbojkarji so se z asom Arauja približail na le točko razlike (11:12), vendar so v dramatični končnici mirnejše živce ohranili zmaji in tako zmagali tekmo z rezultatom 3:2, kar pa je pomenilo, da bo v potniku v veliki finale evropskega pokala CEV Challenge odločal zlati niz.

V slednjega so bolje vstopili domači odbojkarji in na krilih Ramosa (uspešen napad ter dva asa) povedli s 3:0. Araujo je z odločnim napadom poskrbel za povišanje prednosti na štiri točke (5:1). Prednost štirih točk so odbojkarji Narbonne Volleyja ohranili tudi v nadaljevanju in z uspešnim napadom Ramosa preko sredine bili vse bližje k uvrstitvi v finale (11:7). Trener Kašić je pri rezultatu 12:7 poskusil s prekinitvijo, vendar je bila prednost za izkušene Francoze prevelika. Na krilih Arauja so zmagali zlati niz in tako poskrbeli za navdušenje 3000 tisoč glave množice v Narbonne Areni, ki je pripravila izjemno vzdušje.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Po prvih dveh nizih, ki smo jih odigrali zelo slabo in se nikakor nismo znašli v čudovitem ambientu pred 3000 glavo množico, smo v nadaljevanju prikazali popolnoma drugačen obraz in osvojili tri zaporedne nize. Vendar smo nato tako fizično kot tudi psihično pogoreli v odločilnem zlatem nizu. Ne moremo biti zadovoljni z začetkom tekme, vendar smo lahko zadovoljni s prikazanim v nadaljevanju niza. Škoda je bilo že prve tekme v Ljubljani, saj bi se z ugodnejšim rezultatom danes lahko veselili uvrstitve v finale.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Matica Videčnika: »Tekma je bila zelo težka. Po dveh nizih smo zaostajali, v tretjem že na koncu tudi izgubljali, vendar se vrnili in zmagali tekmo po težki borbi. Na koncu nam na žalost zlati niz ni uspelo zmagati, tako da so za nas tekmovanja v Evropi letos končana, kar pomeni, da se bomo posvetili izključno slovenskemu prvenstvu.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Mateja Köka: »Zagotovo zelo težka tekma v izjemni atmosferi na gostovanju v Franciji. Nekako smo se izgubili prva dva niza, vendar se na koncu izvlekli in prišli nazaj ter pokazali pravo energijo. Mi smo se dvignil v igri, oni pa začeli padati in tako smo začutili, da imamo priložnost. Zadnji, zlati niz nam že od začetka ni šel po načrtu, na žalost nam je malo zmanjkalo, vendar smo vseeno lahko ponosni na tri nize, ki smo jih zmagali proti vrhunski ekipi Narbonne Volleyja.«