ACH Volley Ljubljana z zmago na povratni tekmi v naslednji krog pokala CEV Challenge

Slika
ACH Volley Ljubljana - VC Barkom-Kazhany

Na povratnem obračunu 1/16-finala pokala CEV Challenge sta se v ukrajinskem mestu Lviv pomerili ekipi ACH Volley Ljubljana in domači VC Barkom-Kazhany. Ukrajinska ekipa se je na drugi tekmi izkazala za težjega nasprotnika kot pred tednom dni v Ljubljani, vendar to ni bilo dovolj, da bi ogrozili napredovanje večkratnih slovenskih prvakov v 1/8- finala. Tekmece so ugnali z rezultatom 3:1.

Ukrajina - športna dvorana Bosco, gledalcev 500, sodnika: Akhundov (Azerbajdžan), Kukashynau (Belorusija).

VC Barkom-Kazhany LVIV : ACH Volley Ljubljana 1:3 (20, -26, -17, -19).

VC Barkom-Kazhany Lviv: Dyachkov 12, Shevchenko (L), Holoven, Nalozhnyi 16, Koval 9, Zhukov (L), Polishchuk 4, Dovhyi 5, Kucher 11, Biber 4, Smoliar 13.   Trener: Ugis Krastins.

ACH Volley Ljubljana: Pernuš, Šket 10, Rutar, Mašulović 16, Todorović 1, Peruničić, Okroglič 9, Kovačič (L), Gjorgiev 19, Pokeršnik 3, Videčnik 6, Kök 4.  Trener: Mladen Kašić.

Če je na prvem srečanju v Ljubljani odbojkarjem ACH Volleyja Ljubljana uspel sanjski uvod v srečanje (4:0), je to tokrat uspelo domači ekipi VC Barkom-Kazhanyja, ki so v dvorani Bosco prav tako povedli z rezultatom 4:0. Da mislijo skrajno resno so pokazali tudi v nadaljevanju uvodnega niza, kjer so si hitro priigrali visoko prednost (8:3), kar je sprožilo reakcijo na klopi ACH Volleyja Ljubljana. Domači odbojkarji, ki so v prvem nizu prikazali popolnoma drugačen  obraz kot pred tednom dni v Ljubljani, so blesteli predvsem v bloku, kjer so uspešno zaustavljali napade ljubljanskih odbojkarjev. Po nekaj uspešno zaključenih napadalnih akcijah oranžnih zmajev se je prednost vendarle nekoliko stopila (11:8). Ko je že bilo slutiti, da bodo Ljubljančani ujeli priključek sta dva nesporazuma v igri ljubljanske ekipe omogočila Ukrajincem, da so si ponovno priigrali visoko prednost (22:14). Trener gostov Kašić je z menjavami nekoliko spremenil ritem igre in oranžni zmaji so zaigrali bolje. To pa vseeno ni bilo dovolj, da bi uspeli pripraviti preobrat. Niz se je po napaki Todorovića končal na 20. točki.

Drugi niz se je začel veliko bolj izenačeno, saj sta se ekipi vse do desete točke izmenjavali v vodstvu. Prvo občutnejšo prednost so si vendarle uspeli priigrati domači odbojkarji Barkoma, ki so sprva povedli za dve (13:11), kasneje pa že za štiri točke, kar je bila tudi najvišja prednost drugega niza (16:12). To je predramilo odbojkarje ACH Volleyja Ljubljana, ki so na krilih razpoloženega Okrogliča in Gjorgieva ekspresno ujeli priključek na 16. točki. Izenačenje ni trajalo prav dolgo, saj so domačini po novem bloku, tokrat kapetanu Pokeršniku, povedli z 20:18 in prednost ohranili vse do končnice (23:21). Da ima ekipa Ljubljančanov močan karakter so znova dokazali v končnici drugega niza, kjer so sprva po bloku Šketa izid uspeli izenačiti, nato pa v dramatični končnici izid preobrnili v svojo korist (26:28).

Tretji niz so bolje začeli odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana in povedli za dve točki (2:4). Pri vodstvu oranžnih zmajev 8:5,  je po minuti odmora posegel trener domačih Krastins. Slovenski predstavniki v pokalu CEV Challenge so uspeli ohranjati prednost skozi niz ter po vnovičnem bloku Okrogliča (skupaj kar 6 blokov) povedli za štiri (12:16). Ekipa oranžnih zmajev je iz točke v točko delovala prepričljiveje  ter zagospodarila na igrišču (19:14). Po dveh silovitih napadih Mašulovića in asu Gjorgieva se je niz zaključil z rezultatom 25:17. To je tudi pomenilo, da so si oranžni zmaji že zagotovili napredovanje v 1/8-finala pokala Challenge.

Kljub temu, da so si Ljubljančani z osvojenima dvema nizoma že zagotovili napredovanje, so v četrti niz vstopili izjemno motivirano in povedli z 6:1. Na to je reagiral domači strateg Barkoma-Kazhanyja in vzel minuto odmora. Le-ta pa ni pomagala zaustaviti naleta ljubljanskih odbojkarjev, ki so bili odločeni, da niz neporaženosti podaljšajo na 20. tekmo zapored. In to jim je tudi uspelo. S silovitim zaključkom – asom Gjorgieva so v četrtem nizu deklasirali tekmece in zmagali s 25:19.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Prvič v tej sezoni se nam je zgodilo, da smo se znašli v težavah, tako v prvem kot tudi v drugem nizu. Presenetili so nas z dobrim sprejemom servisa in spremembo na mestu podajalca. Z osvojenim drugim nizom smo se sprostili in zaigrali tako kot znamo. V četrtem nizu smo pokazali naš pravi obraz.«