ACH Volley Ljubljana zanesljivo v polfinale pokala CEV Challenge

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na povratni tekmi četrtfinala evropskega pokalnega tekmovanja CEV Challenge smo v Ljubljani spremljali obračun med odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana in A.J. Fonte Bastarda z Azorov. Po izjemno prepričljivem uvodnem nizu, katerega so Ljubljančani zmagali s 25 proti 9, so gostje vzpostavili ravnotežje in priča smo bili pravi odbojkarski poslastici, ki pa se je na veselje 450 glave množice končala v prid oranžnih zmajev (3:1).

Ljubljana – športna dvorana Tivoli, gledalcev 450, sodnika: Bardič, Kramar Sandl (oba Hrvaška).

ACH Volley Ljubljana : A.J. Fonte Bastardo Azores  3 : 1 (9, -27, 22, 21).

ACH Volley Ljubljana: Pernuš, Šket 13, Rutar 1, Mašulović 9, Todorović 1, Peruničić, Okroglič 10, Kovačič (L), Gjorgiev 27, Videčnik 10, Kök.  Trener: Mladen Kašić.

A.J. Fonte Bastardo Azores: Velazquez Escalante, Gomez, Bermudez 17, Neves 1, Cunha, Del Valle Villalobos (L), Cardoso 16, Goncalves 12, Gunthor 4, Ferreira Da Silva, Pereira 12, Valencia Gonzalez 6. Trener: Joao Coelho.

Za sanjski uvod odbojkarjev ACH Volleyja Ljubljana je že takoj na začetku poskrbel Šket, najprej z uspešnim napadom, nato pa z izjemno serijo začetnih udarcev (8:0). Silovit nalet oranžnih zmajev je s polminutnim odmorom poskusil prekiniti gostujoči strateg Coelha, vendar neuspešno. Letos še neporaženi ACH Volley je bil prepričljivo boljši nasprotnik, z močnimi začetnimi udarci ter čvrstim blokom je popolnoma razorožili goste z Azorov. Po asu Videčnika je na semaforju dvorane Tivoli kazalo že 11 proti 1. Gostje s Portugalske tudi v nadaljevanju nikakor niso uspeli slediti izjemno razpoloženim Ljubljančanom, ki so po atraktivni obrambni akciji in zaključku razigranega Šketa vodili že z 17:4. Niz se je po novi napaki odbojkarjev Fonte Bastarda zaključil ekspresno v korist ljubljanske ekipe (25:9).

V drugem nizu so se prebudili tudi Portugalci, ki so izboljšali igro na sprejemu ter popravili učinkovitost v napadu. Po uspešnem bloku vedno bolj opaznega Goncalvesa so odbojkarji Bastarda prvič v nizu povedli za dve točki (8:10). Gostje so ohranjali prednost vse do vstopa Rutarja, ki ga je trener Kašić poslal na servis. Z asom mu je rezultat na 13. točki uspelo izenačiti. Ekipi sta nadaljevali z borbeno predstavo, pri rezultatu 18:18 pa je na servis namesto Okrogliča vstopil Kök in uspel zmaje oddaljiti na dve točki prednosti (20:18). Na drugi strani je z enako mero vrnil Bermudez, ki je z dvema uspešnima začetnima udarcema izid poravnal na 20. točki, ter sprožil reakcijo trenerja Kašića z vzetim odmorom. To je pomagalo domačim odbojkarjem, ki so ponovno ušli na dve točki prednosti (22:20). Trmasti odbojkarji Fonte Bastarda se ni vdali in izid ponovno izenačili (22:22). Nadaljevanje je postreglo z razburljivo končnico, v kateri sta si obe ekipi uspeli priboriti zaključne žoge, tretjo so po uspešnem bloku izkoristili gostje (27:29) ter izid v nizih izenačili.

Uvod tretjega niza je pripadel zmajem, ki so po napadu Okrogliča povedli s 3:0. Videčnik je z asom povišal na 6:2, Mašulović pa preko prvega tempa na 8:4. Pedro je Portugalce z napadom, nato pa še z asom približal na dve točki razlike (9:7). Da gre za izjemno pomemben niz je pokazalo nadaljevanje, v katerem so v igri živcev oranžni zmaji uspeli ohranjati prednost dveh točk in v končnico po uspešnem napadu korektorja v vrstah ACH Volleyja Ljubljana Gjorgieva vstopili z rezultatom 20:18. Izjemni Gjorgiev je z blokom poskrbel za povišanje vodstva (21:18) in sledil je polminutni odmor na zahtevo gostov. Le-ta je obrodil sadove in trdoživi Portugalci so se uspeli približati le na točko zaostanka (22:21). Oranžni zmaji so v zaključku niza ostali zbrani in se po uspešnem napadu Šketa veselili zmage v drugem setu (25:22).

Četrti niz se je začel po notah odbojkarjev ACH Volleyja Ljubljana, v katerem so po uspešnem napadu Videčnika preko prvega tempa povedli s 3:0. Odbojkarji Bastarda so z uspešno igro v bloku izid na četrti točki uspeli poravnati, kmalu zatem pa tudi povedli za dve (5:7). V vrstah Fonte Bastarda se je razigral kolumbijski korektor Bermudez, na strani zmajev pa sta bila najbolj razpoložena izkušena Šket in Gjorgiev. Ravno slednji je z izjemnim paralelnim udarcem popeljal Ljubljančane do prednosti treh točk (12:9). Ekipi sta nadaljevali v izenačenem ritmu, gostje pa so na 15. točki izid poravnali. Obetala se je razburljivo nadaljevanje v katerem sta najprej Videčnik in Todorović z blokom oddaljila domače na tri točke prednosti pred vstopom v končnico (20:17), izjemni Gjorgiev pa iz nemogočega položaja zaključil za 22:18. 33-letni Makedonec se ni ustavil in je peljal zmaje proti evropskemu polfinalu (23:19). Okroglič je z uspešnim napadom zagotovil prvo zaključno žogo, tekmo pa je v svojem slogu, z odličnim diagonalnim udarcem odločil danes nezaustavljivi Gjorgiev, s 27 točkami najučinkovitejši igralec srečanja.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Kar malce prelahko smo dobili prvi niz, po katerem smo za trenutek pomislili, da se bomo sprehodili do polfinala. V nadaljevanju je tekmec popravil igro na sprejemu in postal učinkovit v napadu, predvsem iz cone štiri, kjer nam jih ni uspelo zaustaviti. Zelo sem zadovoljen s prikazano borbo in odnosom igralcev, ki so bili danes fantastični.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Janija Kovačiča: »Začeli smo zelo dobro. Tudi nasprotnik ni pričakoval, da bomo tako dobro igrali. Veliko dela smo opravili s servisi, kar se nam je v nadaljevanju poznalo, ko je nasprotnik začel bolje sprejemati. Pričakovali smo, da bodo tako igrali, ampak smo dali vse od sebe in zasluženo zmagali z rezultatom 3:1. So bile pa tudi danes napake, ki se nam ne pojavljajo pogosto, vendar bomo v prihodnje tudi to popravili.«

Izjava igralca ACH Volleyja Ljubljana, Nikole Gjorgieva: »Vedel sem, da bo izredno težka tekma, saj smo igrali proti zelo kakovostni ekipi, ki iz točke v točko spreminja taktiko in so tako še bolj neugodni. Ni nam bilo enostavno, morali smo umiriti glave. Opravili smo odlično delo in zelo sem vesel, da napredujemo v polfinale. Vse pohvale naši ekipi za odlično opravljeno delo.«