ACH Volley Ljubljana zmagovito tudi proti Mladosti iz Zagreba

Slika
Mladen Kašić in Rok Satler

Na vnaprej odigrani tekmi 10. kroga srednjeevropske lige MEVZA sta se prvič v sezoni srečala stara znanca odbojkarskih igrišč, in sicer domači ACH Volley Ljubljana ter ekipa HAOK Mladost iz Zagreba. Po uvodnem izgubljenem nizu so 11-kratni srednjeevropski prvaki v nadaljevanju strnili svoje vrste in zasluženo zmagali že na 12. zaporedni tekmi sezone.

Ljubljana - športna dvorana Tivoli, gledalcev 55, sodnika: Ovuka, Kuzmanovic (oba Bosna in Hercegovina).

ACH Volley Ljubljana : HAOK Mladost Zagreb  3:1 (-24, 19, 18, 16)

ACH Volley Ljubljana: Peruničić, Pernuš, Šket 1, Rutar, Mašulović 13, Todorović 2, Okroglič, Kovačič (L), Gjorgiev 17, Pokeršnik 13, Videčnik 9, Kök 9.  Trener: Mladen Kašić.

HAOK Mladost Zagreb: Višić, Repek (L), Nikačević 6, Bakonji 1, Silva Franca 17, Jakovac, Vasko, Buša 15, Gajić 3, Vlašić, Smiljanic (L), Zeljković 10, Cvanciger.  Trener: Radovan Gačić.

Uvod v tekmo je minil izenačeno, saj si nobeni izmed ekip ni uspelo priboriti občutnejše prednosti. Kljub temu so gostje iz Zagreba s svojim borbenim pristopom dali Ljubljančanom jasno vedeti, da danes v Ljubljani nimajo česa izgubiti. Ob dobrem sprejemu in razpoloženih napadalcih Silva Franca in Buše, so odbojkarji Mladosti narekovali ritem igre vse tja do sredine prvega niza, ko so se predramili tudi oranžni zmaji, zaigrali bolje ter izničili prednost in prešli v vodstvo dveh točk (16:14). To je sprožilo reakcijo na klopi Zagrebčanov po minuti odmora trenerja Gačića. S pomočjo vse bolj razpoloženega Silva Franca je odbojkarjem Mladosti uspelo ujeti priključek (19:19) in si v končnici prvega niza zagotoviti dve zaključni žogi (22:24). Le-te so Ljubljančani uspeli obraniti, ne pa tudi tretje in tako se je niz končal v prid gostov iz Zagreba (24:26).

Kot da je izgubljeni niz oranžne zmaje do konca prebudil ter obenem tudi malce razjezil, so domači pokazali s silovitim vstopom v drugi niz in si takoj priigrali prednost štirih točk (7:3). Minuta odmora gostujočega trenerja Gačića je predramila odbojkarje Mladosti, ki so znižali zaostanek (7:5). Po bloku Köka, ki je v drugem nizu zamenjal danes nerazpoloženega Šketa, so oranžni zmaji ponovno povedli za štiri (10:6). Prednost so ohranjali tudi v nadaljevanju, ko so s pritiskom preko začetnega udarca (Kök, Gjorgiev) otežili delo nasprotniku na sprejemu in posledično pri zaključevanju napadov (14:10; 16:12). Večkratni slovenski prvaki so zaustavili vse nalete Zagrebčanov in z odlično igro v bloku ohranili prednost vse do zaključka niza. V mirni končnici so po uspešnem zaključku vse bolj razigranega Gjorgieva izid v nizih izenačili na 1:1 (25:19).

Tudi v tretji niz so oranžni zmaji vstopili bolje od tekmecev (5:3) in po seriji uspešnih začetnih udarcev prebujenega kapetana Pokeršnika povedli s 7:3. V napadu so tako kot v drugem nizu popolnoma zaustavili nasprotnikovega, še v prvem nizu najnevarnejšega napadalca Zagrebčanov Silva Franca. Nadaljevanje niza je minilo v prevladi oranžnih zmajev, ki so z odlično igro v bloku ter suverenimi napadalnimi zaključki zagospodarili na igrišču. Naleta Ljubljančanov nista zaustavili tudi minuti odmora na zahtevo gostov. Niz se je z atraktivnim napadom Videčnika končal v korist ACH Volleyja Ljubljana (25:18).

V četrtem nizu smo spremljali popolno prevlado 11-kratnih srednjeevropskih prvakov, ki so še naprej blesteli v bloku (6:3). Takojšnja minuta odmora stratega Gačiča ni pomagala, saj so oranžni zmaji nadaljevali ubijalski ritem in po dveh asih Pokeršnika povedli že z 8:3. Kot da bi se gostje iz Zagreba že sprijaznili, da bodo Ljubljano zapustili sklonjenih glav smo v nadaljevanju spremljali vse večjo premoč odbojkarjev v oranžnih dresih (16:11). Prav tako je nivo igre v primerjavi s prejšnjimi nizi padel in v igro obeh ekip so je prikradlo vse več lastnih napak. Dvome o zmagovalcu je z daljšo serijo uspešnih začetnih udarcev razčistil Kök (22:13). Tekma se je v prid oranžnih zmajev končala po napaki gostov na začetnem udarcu (25:16).

Izjava trenerja ACH Volleyja Ljubljana, Mladena Kašića: »V uvodnem nizu nismo dovolj pritisnili na začetnem udarcu, pa tudi igra v bloku ni bila na nivoju. Ko smo te dve prvine v nadaljevanju izboljšali smo preobrnili tudi sam potek tekme in na koncu zasluženo osvojili nove tri točke.«