ACH Volleyju Ljubljana preobrat ni uspel – prvi poraz v sezoni

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na prvi polfinalni tekmi evropskega pokala CEV Challenge smo v dvorani Tivoli pred več kot 1000 glavo množico spremljali obračun domačega ACH Volley Ljubljana in Narbonne Volleyja. Na zanimivem obračunu so bili z rezultatom 3:2 boljši odbojkarji Narbonne Volleyja in si tako pred povratnim obračunom naslednji torek v Franciji priigrali boljše izhodišče za uvrstitev v finale pokala CEV Challenge.

Ljubljana – športna dvorana Tivoli, gledalcev 1300 sodnika: Micevski (Severna Makedonija), Zyber (Nemčija).

ACH Volley Ljubljana : NARBONNE Volley  2 :3  (-23, -22, 28, 16, -10).

ACH Volley Ljubljana: Pernuš, Šket 5, Rutar 1, Mašulović 10, Todorović 5, Peruničić, Okroglič 1, Kovačič (L), Gjorgiev 23, Pokeršnik 14, Videčnik 13, Kök 5.  Trener: Mladen Kašić.

NARBONNE Volley: Bassereau 21, Uriarte 4, Jouffroy 1, Silva De Araujo, Gabin, Bouguerra 1, Durand (L), Zerba 11, Duee (L), Zanotti 10, Ramos 7, Araujo 25. Trener: Fernandez Falasca.

Uvod srečanja je postregel z zadržano igro na obeh straneh, prvi pa so do občutnejše prednosti prišli domači odbojkarji in povedli s 6:3. Francozi so se predvsem po zaslugi levorokega korektorja Arauja zaostanek zmanjšali, po asu Uriarta pa izid na sedmi točki poravnali. Ekipi sta nadaljevali v izenačenem ritmu, Šket z asom ter Pokeršnik z uspešnim napadom pa sta poskrbela za novo vodstvo ACH Volleyja Ljubljana (11:9). Najbolj razpoloženi igralec pri gostih, korektor Araujo je z asom ter napadom poskrbel za vnovičen priključek na 11. točki, po dveh napakah Pokeršnika pa je po prvem polminutnem odmoru posegel trener Kašić. Ekipi sta bili izenačeni tudi v drugi polovici uvodnega niza, izjemna obramba Kovačiča in učinkovit kontra napad Gjorgieva sta zmaje povedla v minimalno vodstvo (19:18). As nezaustavljivega Arauja za 20:19 je ponovno v boljši položaj postavil Francoze, ki so bili v končnici za odtenek boljši in niz po napadu že večkrat omenjenega Arauja zaključili v svojo korist.

Na krilih zmage v prvem nizu so odbojkarji Narbonne Volleyja z odličnim blokom povedli tudi na začetku drugega (2:6). Zerba je pritisk gostov nadaljeval z izvrstnimi začetnimi udarci in povišal prednost gostov. Kljub bučni podpori s tribun se odbojkarji ACH Volleyja nikakor niso uspeli zbrati in na semaforju dvorane Tivoli je kazalo že 12:5 v prid francoske ekipe. Videčnik je z odličnimi začetnimi udarci vrnil oranžne zmaje med žive in zmanjšal zaostanek na štiri točke (9:13). To je sprožilo reakcijo na klopi Narbonna in odmor. Dva izvrstna bloka Mašulovića sta zmaje še bolj približala, na le točko zaostanka (12:13). Ponovno neugoden začetni udarec Uriarta je oddaljil goste na tri točke razlike (15:18), Araujo je tudi v končnici vzel stvari v svoje roke ter najprej z dvema napadoma priigral prednost štirih točk (18:22) z vnovičnim napadom pa poskrbel za vodstvo z 2:0 v nizih.

V tretjem nizu smo spremljali izenačeno dogajanje na igrišču, na katerem so imeli začetno pobudo gostje iz Francije, na to pa so se na krilih navijačev prebudili tudi zmaji in po napadu Gjorgieva povedli s 14:10. Vendar so Francozi ravno z blokom Gjorgievemu izid na 14. točki poravnali. Todorović je z močnimi servisi poskrbel za novo vodstvo oranžnih zmajev (16:14), na drugi strani pa so gostje z izvrstnim blokom izid na 19. točki poravnali. Obetala se je napeta končnica, kjer je vsaka točka lahko odločilnega pomena. Na začetnem udarcu Zerbe so v zaključek niza bolje vstopili odbojkarji Narbonne Volleyja (19:21), na kar je odmor vzel domači strateg Kašić. Prekinitev je Ljubljančanom pomagala, saj so do zaključka niza ujeli tekmeca in priča smo bili maratonski končnici, v kateri sta imeli obe ekipi po nekaj zaključnih žog. Po napaki gostov v napadu preko sredine se je niz zaključil v korist ljubljanske ekipe.

Na začetku četrtega niza smo spremljali izenačen dvoboj. Dokaj hitro, po dveh napadih Gjorgieva so povedli oranžni zmaji (9:6),  in sledila je reakcija na klopi francoske ekipe. Oranžni zmaji so po enih redkih napak korektorja v vrstah Narbonna povišali prednost na štiri, po asu Köka pa na pet točk (13:8). Ljubljančani so bili odločeni, da bo o končnem zmagovalcu odločal peti niz in so ritem igre le še stopnjevali (16:11), izjemen blok Videčnika pa je pomenil prednost z 18:!2. V mirnem zaključku četrtega niza so po asu Videčnika odbojkarji ACH Volleyja prišli do izenačenja.

V odločilni peti niz so bolje vstopili Ljubljančani in povedli s 3:1. Sledile so minute Francozov oziroma njihovega najboljšega igralca Arauja, ki je z odličnimi servisi in napadi poskrbel za izenačenje, zatem pa vodstvo s petimi točkami razlike (3:8). Izjemni Brazilec se ni ustavljal in nadaljeval v svojem slogu ter povišal prednost Narbonne Volleyja na pet točk (3:8). Po menjavi strani je naprej sledila napaka na začetnem udarcu prej omenjenega korektorja gostov, nato pa odlična igra v blok-obrambi domačih in znižanje zaostanka na dve točki (6:8). V zaključku tekme so več zbranosti pokazalo gostujoči odbojkarji in si tako pred povratnim dvobojem naslednji torek priborili boljše izhodišče.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Mladena Kašića: »Lepa odbojkarska predstava, na kateri so s 3:2 zmagali Francozi, ki so kompletna ekipa pri vseh elementih, od servisa, sprejema, podaje in napada. V prvem nizu smo bili preveč napeti. Nasprotnik je bil zelo kvaliteten in natančen na servisu. Mi smo imeli tukaj še precej rezerv. Prvo tekmo smo izgubili, vendar je tukaj še povratna  v Franciji, kamor gremo zmagat.«

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Matica Videčnika: »Doletel nas je prvi poraz. Tekmec si je odločilno prednost priboril na servisu, pri katerem so bili zelo agresivni, naš sprejem pa ni najboljše deloval. Mislim, da je bil to ključ do njihovega uspeha. Pogledali bomo vse analize za povratno tekmo in jaz verjamem, da nam bo uspelo.«