Enajstič srednjeevropski prvaki

Slika
#champions

ACH Volley Ljubljana : OK Merkur Maribor 3:1 (-23, 17, 27, 18)

ACH Volley Ljubljana: Toman, Ropret 3, Pernuš, Toukhteh 14, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 5, Rutar, Pokeršnik 15, Videčnik 5, Kök 16, Vučićević 17.

OK Merkur Maribor: Cafuta 5, Herman, Šket 8, Mulec, Detela, Možič 20, Košenina, Donik 5, Uremovič 5, Adžović, Planinšič 1, Kisiliuk 2, Ikhbayri 10, Kovačič.

Končalo se je še zadnje dejanje letošnje MEVZA lige. V finalu sta moči četrtič v tej sezoni pomerili ekipi ACH Volleyja Ljubljana in OK Merkur Maribor. V vrhuncu srednjeevropskega tekmovanja so s 3:1 bili boljši slovenski odbojkarji. Tretje mesto je pripadlo Kamničanom.

Spremljali smo izenačen prvi niz in borbo za vsako točko. Visoko motivirani odbojkarji na obeh straneh so prikazali kakovostno igro, uvodni niz pa se je začel lomiti na sredini, ko je Rok Možič Mariborčanom zagotovil vodstvo 15:12. S polminutnim odmorom je takoj urgiral trener Ljubljančanov Matija Pleško, po katerem so zmaji osvojili naslednji dve točki (14:15). Desetkratni prvaki srednjeevropske lige so bili v stiku z nasprotniki, ki so v finalu nastopili prvič v zgodovini kluba, a ti vodstva niso oddali. Tudi v končnici so izkoristili napake Ljubljančanov na začetnem udarcu in z zaključkom Možiča povedli z 1:0 v nizih (23:25).

Po prav tako izenačenem začetku drugega niza (6:6) so slovenski prvaki začeli stopnjevati tempo in si najprej z napadom Božidarja Vučićevića, nato pa še z blokom priigrali prednost dveh točk (9:7). Po dveh napakah Štajercev so Ljubljančani vodstvo povišali še za točko (12:9), Vučićević pa je v naslednji akciji dodal uspešen napad (13:9). V nadaljevanju so zmaji hrabro branili priborjeno razliko, pomemben delež je prispeval Matej Kök, ki je niz z napadom tudi zapečatil (25:17).

Razburljiv tretji niz se je najprej pomikal na stran Mariborčanov, ki so z asom Možiča povedli z z 9:5. Štajerci so vodstvo štirih točk imeli v svojih rokah tudi pri rezultatu 15:11, nato pa so se zmaji začeli približevati. Začel je Vučićević, z blokom nadaljeval Toukhteh in razlika ni bila več očitna (14:15). Ljubljančani so po izvrstnem servisu Vučićeviča z lahkim zaključkom izid poravnali na 17. točki. Ekipi sta ostali izenačeni vse do končnice, v napetem zaključku pa so se vodstva z 2:1 v nizih veselili ljubljanski odbojkarji (29:27).

Četrti niz je z začetnim udarcem in dvema asoma prepričljivo začel kapetan Gregor Ropret (4:0). As je za 7:2 dodal še Toukhteh in zmaji so se sprostili. Zanesljiv Kök je pristavil za 15:9 in tudi v nadaljevanju niso popuščali. Mariborčani niso našli odgovora na razigrane Ljubljančane, ki so z zmago s 25:18 v zadnjem nizu osvojili še tretjo zaporedno MEVZA lovoriko.

Matija Pleško, trener ACH Volleyja Ljubljana: ''Fantje so pokazali pravi obraz na tem zaključnem turnirju MEVZE. Že v polfinalu so k stvari pristopili maksimalno resno in prav to energijo so potem tudi prenesli v finalno tekmo. Zmagovalna miselnost je bila vedno prisotna, na koncu bi čestital fantom. Od nas se pričakuje, da bomo naslove samoumevno osvajali, ampak branit lovorike je resnično težko, sploh ko se tekmeci krepijo. Veseli me, da smo osvojili prvo etapo in čas je, da se poveselimo. Že jutri pa bo to sladka zgodovina in potrebno bo misliti na to, kako bomo dosegali nove zmage.''