Oranžni zmaji na domačem parketu do zmage in vodstva v finalni seriji

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na prvi tekmi velikega finala Sportklub prve odbojkarske lige smo v ljubljanski Hali Tivoli spremljali obračun med  ekipo ACH Volley Ljubljana ter kamniškim Calcit Volleyjem. Slovenski prvaki so bili na domačem parketu boljši nasprotnik in se zasluženo veselili prve zmage v finalni seriji, ki se nadaljuje v nedeljo v Kamniku.

Ljubljana – športna dvorana Tivoli, gledalcev: 872,  sodnika: Miklošič Sanja, Perčič Dejan

ACH Volley Ljubljana : Calcit Volley 3 : 1  (-22, 22, 19, 22)

ACH Volley Ljubljana: Markovič, Kržič 7, Šket 24, Najdič 1, Marovt,  Šen, Kovačič (L), Gjorgiev 15 , Sešek , Pokeršnik 15 , Videčnik 7 , Song.   Trener: Matjaž Hafner

Calcit Volley: Planinšič 1 , Vinkovič, Lazar 1 , Klobučar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 3, Okroglič 4, Mitrašinović 14,  Brunet 14 , Oman, Bakonji, Dulchev 16, Pavlovič 10 . Trener: Mladen Kašič

Uvodno pobudo na prvi tekmi velikega finala so imeli domači odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana. Kapetan Gjorgiev, ki je srečanje začel na mestu sprejemalca je dvakrat uspešno napadal za 4:2, sledila sta mu Šket in Kržič za vodstvo 8:5. Zmaji so ohranili prednost dveh točk tudi v nadaljevanju, po asu Kržiča pa za tri in sledila je reakcija na klopi gostov ter prva prekinitev na zahtevo Kašića (18:15). Odbojkarjem Calcita je odmor koristil, saj so po učinkovitem napadu Bruneta izenačili na 19. točki. Trener domačih je prav tako posegel po prekinitvi, ki pa ni ustavila naleta kamniških odbojkarjev, ki so prešli v vodstvo s 23:20. Ponovni time-out Hafnerja je prebudil zmaje, ki so se približali na le točko zaostanka (22:23). Calcitovci so zbrali dovolj moči in po odličnem bloku niz pripeljali v svojo korist (22:25).

Še bolje kot so začeli prvi niz, so ljubljanski odbojkarji štartali v drugem. Z odličnim servisom in igro v blok-obrambi so si priigrali prednost petih točk (12:7). Tudi v nadaljevanju so bili aktualni državni prvaki v prednosti, kamniški odbojkarji pa so se iz točke v točko nevarno bližali (21:20). Odbojkarji ACH Volleyja so strnili vrste in v končnici pokazali svoj pravi obraz ter se novi točki danes izjemnega Šketa veselili izenačenja v nizih (25:22).

Na začetku tretjega niza si nobeni od ekip ni uspelo priigrati občutnejše prednosti, vendar le do trenutka ko je na servisno črto stopil mladi Kržič, ki je z odličnim začetnim udarcem poskrbel za delni izid 6:0. Kot se je izkazalo v nadaljevanju je bila to ključna prednost, ki so jo oranžni zmaji ohranili vse do konca niza. Videčnik je s silovitim napadom preko prvega tempa priigral prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristil kapetan Gjorgiev za zmago v tretjem nizu (25:19).

Začetno pobudo v četrtem nizu so vnovič imeli Ljubljančani, ki so se z odličnim blokom oddaljili od tekmecev in povedli s 5:2. Kamniški odbojkarji so se zavedali, da morajo dati zadnje atome moči in to jim je tudi uspelo. Na deseti točki so rezultat izenačili, takoj zatem pa po seriji začetnih udarcev Bruneta prešli v vodstvo dveh točk (10:12). Zmaji so na krilih odličnega bloka in požrtvovalne igre v obrambi na 15. točki ujeli nasprotnike. Šovu mladega Kržiča še kar ni bilo videti konca, z dvema silovitima blokoma je zaustavil Bruneta in povedel ACH Volley v vodstvo (17:15). Nalet in odlična igra ljubljanskih odbojkarjev je trajala tudi v zaključku četrtega niza, tekmo je z blokom odločil Videčnik.

Izjava trenerja ACH Volleyja Ljubljana, Matjaža Hafnerja: »Zelo sem vesel prve zmage, ki smo si jo priigrali s pravo energijo od začetka do konca. Že prvega niza je bilo škoda, saj smo bili do sredine seta boljši nasprotnik potem pa nam je padla koncentracija, kar so s pridom izkoristili Kamničani. Pomembno je, da smo vsi verjeli, da nam lahko danes uspe in smo vsi sledili skupnemu cilju, kar nam je na koncu prineslo pomembno zmago. Sedaj nas čaka gostovanje v Kamniku, kamor odhajamo brez pritiska in neobremenjeno.«