V slovenskem finalu do 13. naslova srednjeevropskih prvakov

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na sklepnem dejanju srednjeevropske lige Mevza, ki ga je gostil Kamnik sta se v slovenskem finalu  pomerila domači Calcit Volley in branilci naslova, ACH Volley Ljubljana. Po izgubljenem uvodnem nizu, so slovenski prvaki osvojili naslednje tri nize in se zasluženo veselili 13. lovorike v srednjeevropski ligi Mevza.

Kamnik - športna dvorana Kamnik,  gledalcev 200, sodnika: Mezöffy Zsolt, Kramar Šandl Tajana.

Calcit Volley : ACH Volley Ljubljana   1 : 3 (23, -18, -22, -23).

ACH Volley Ljubljana: Mejal, Šket, Mašulović 6, Todorović 5, Bošnjak, Koncilja 10, Šestan 13, Kovačič (L), Gjorgiev 24, Videčnik, Kök 13, Šen.   Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović 9, Vinkovič, Lazar, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 5, Sosa Sierra 24, Mitrašinović 3, Aponza Carabali 12, Pavlovič 7.   Trener: Jurij Žavbi.

Uvod finalnega obračuna je pripadel odbojkarjem Calcita, ki so z blokom povedli za tri točke (12:9), kar je sprožilo pričakovano reakcijo na klopi Ljubljančanov, ki so posegli po odmoru. Kamničani se niso pustili zmesti, in so tudi po premoru imeli pobudo na igrišču (15:11). Gjorgiev je z učinkovitim napadom uspel zaostanek zmanjšati na dve točki (15:13), vendar je sledil odgovor domačih ki so zmajem pobegnili na pet točk prednosti. (19:14). V končnici seta so Ljubljančani z asom Koncilije prišli do izenačenja na 22. točki, kar pa ni zadostovalo za preobrat.  V napeti končnici je Pavlovič z blokom priboril prvo zaključno žogo, katero je s pretkanim udarcem izkoristil Mujanovič za vodstvo Kamnika z 1:0 v nizih. (23:25).

Odbojkarje ACH Volleyja je izgubljeni uvodni niz pošteno razjezil, in sledil je odločen začetek v drugem nizu. Kök je z močnimi začetnimi udarci poskrbel za vodstvo z 8:3. Slovenski prvaki so ohranjali prednost in se domačim niso pustili približati na manj kot tri točke zaostanka. (15:12). Oranžni zmaji so narekovali ritem igre tudi v drugi polovici niza, ki so ga po napaki Sose zanesljivo zmagali na 18. točki.

V prvi polovici tretjega niza smo spremljali izenačen dvoboj, nobeni od ekip ni uspelo priboriti občutnejše prednosti, do petnajste točke smo bili priča kar enajstim izenačenjem. V nadaljevanju se je na strani gostov razigral kapetan Gjorgiev in povedel ekipo do prednosti, ki jo niso več izpustili iz rok. Zmaji so Kamničanom uspeli pobegniti za tri točke (17:20 / 19:22) in vodstvo ohraniti vse do konca niza, ki ga je s silovitim napadom zaključil prav 34-letni makedonski korektor  (22:25).

Podobno kot v tretjem nizu smo tudi tokrat spremljali precej izenačeno igro, v drugi polovici niza pa se je Ljubljančanom uspelo odlepiti od domačih odbojkarjev (16:19). Odbojkarji Calcita se niso predalu in v končnici po zaostanku z 23:21, izid izenačili. Najboljši posameznik na parketu dvorane, Nikola Gjorgiev, pa je vseeno poskrbel, da se odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana veselijo svoje 13. lovorike srednjeevropskih prvakov.

Izjava igralca ACH Volley Ljubljana, Nikole Gjorgieva: »Še ena v nizu tekem s Calcitom, ki je bila razburljiva in na kateri so Kamničani prikazali čvrst odpor. Po slabem začetku v uvodnem nizu smo stabilizirali igro in si s servisi dokaj olajšali delo. Veseli nas nova zmaga in osvojitev naslova srednjeevropskih prvakov. Sedaj se bomo osredotočili na končnico državnega prvenstva, v kateri je cilj jasen – kronati z naslovom državnega prvaka.«