ACH Volley Ljubljana boljši tudi na derbiju z Mariborom

Slika
ACH Volley Ljubljana

 

Na derbiju 5. kroga Sportklub prve odbojkarske lige smo v štajerski prestolnici spremljali dvoboj dveh do sedaj še neporaženih ekip, ki je štel tudi za srednjeevropsko ligo MEVZA. Po uvodnem osvojenem nizu štajercev, so odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana strnili vrste in prepričljivo zmagali še na osmi zaporedni tekmi sezone.

Maribor - športna dvorana Tabor, gledalcev 500, sodnika: Viktoríni-Lisá, Schimpl (oba Slovaška).

Merkur Maribor : ACH Volley Ljubljana  1:3 (21, -24, -15, -17)

Merkur Maribor: Adžović, Kovačević, Pavlovič 5, Bračko 1, Košenina (L), Donik 12, Adžović, Planinšič, Kržič 6, Ihbajri 10, Kovačič, Georgye 17. Trener: Sebastijan Škorc.

ACH Volley Ljubljana: Pernuš 2, Šket 20, Rutar 2, Mašulović 9, Todorović 2, Peruničić, Okroglič 8, Kovačič (L), Gjorgiev 14, Pokeršnik 4, Videčnik 6, Kök.  Trener: Mladen Kašić.

V tekmo so po uspešnem napadu še v lanski sezoni igralca mariborske ekipe Šketa, bolje vstopili igralci ACH Volleyja Ljubljana. Po odličnem napadu Rutarja so si gostje prvič priigrali prednost dveh točk (5:7), ki pa se je ob vse bolj razigranih odbojkarjih Merkurja stopila. Po asu razpoloženega Ihbajrija so v vodstvo dveh točk tokrat prešli domači odbojkarji, kar je sprožilo reakcijo na klopi oranžnih zmajev in minuto odmora na zahtevo trenerja Kašića (13:11). Aktualni državni prvaki so z dobro igro predvsem v bloku ter obrambi povzročali preglavice nerazpoloženim odbojkarjem ACH Volleyja Ljubljana, ki so delovali precej medlo (18:14). Oranžni zmaji so se v nadaljevanju vendarle malce prebudili in po uspešno zaključenem napadu korektorja Gjorgieva zmanjšali zaostanek na dve točki (18:16), kar pa je pomenilo minuto odmora na strani gostiteljev. Le-ta je obrodila sadove in Mariborčani so zaustavili nalet Ljubljančanov ter povišali prednost na neulovljivih pet točk (23:18). Niz se je z uspešnim napadom Donika zaključil v korist Merkur Maribora (25:21).

Drugi niz so z asom Šketa ponovno bolje otvorili Ljubljančani in so po uspešnem bloku Mašulovića povedli za dve točki (2:4). To ni zmedlo še vedno razigranih odbojkarjev Merkurja, ki so bili suvereni v napadalnih akcijah ter igrali z malim številom lastnih napak. Po pravi maratonski točki, ki je postregla z atraktivnimi potezami na obeh straneh in se je končala v korist odbojkarjev Maribora, je po minuti odmora posegel trener gostov, Kašič (9:6). Oranžni zmaji so se prebudili in po silovitih začetnih udarcih Šketa rezultat izenačili na 10. točki. Vendar so svoj ritem igre stopnjevali tudi odbojkarji Merkurja, ki so na krilih razpoloženega madžarskega sprejemalca Georgyeja in korektorja Ihbajrija sledili gostom iz Ljubljane in tako sta ekipi v končnico niza vstopili izenačeno (21:21). Po uspešno zaključenem napadu Okrogliča, ki je v drugem nizu zamenjal kapetana Pokeršnika, so si oranžni zmaji priborili prednost dveh točk (21:23), ki pa nista prinesli mirnega zaključka niza. Borbeni domačini so obranili prvo, ne pa tudi druge zaključne žoge, ki jo je z asom za vodstvo z 2:1 v nizih priboril vse bolj razigrani Šket.

V uvodu tretjega niza smo spremljali vse boljšo igro serijskih državnih prvakov, ki so prevzeli pobudo na igrišču in hitro povedli (2:5). Na strani oranžnih zmajev se je razigral makedonski korektor Gjorgiev, ki je z močnimi začetnimi udarci ter prav tako zaključenimi napadi poskrbel za visoko vodstvo Ljubljančanov (2:7). Mariborčani so več kot očitno popustili na začetnem udarcu in si privoščili veliko število lastnih napak. Ravno obratno pa je veljalo za oranžne zmaje, ki so ujeli pravi ritem in po asu Videčnika vodili že z 8:15. Ljubljančani niso popuščali ter so vse bolj stopnjevali pritisk na začetnih udarcih in z uspešnimi protinapadi narekovali ritem igre skozi celoten tretji niz. Ta se je z vnovično napako (dotik mreže) odbojkarjev Merkur Maribora končal na 15. točki (15:25).

Podobno kot v prvih dveh nizih smo tudi v četrtem nizu spremljali izenačen začetek, kjer si nobena izmed ekip ni priborila občutnejše prednosti. Oranžni zmaji so po vnovičnem odličnem serviranju Šketa hitro prešli v vodstvo štirh točk (7:11). 33-letni Bistričan je nizal točko za točko in bil nerešljiva uganka za nasprotnike iz Maribora. Po uspešnem napadu ter takoj zatem asu Okrogliča, ki je v igro Ljubljančanov prinesel nov val energije je prednost znašala že velikih sedem točk (10:17). Oranžnim zmajem je uspelo popolnoma zaustaviti najmočnejše orožje Mariborčanov v napadu, 24-letnega Ihbajrija, ki ga je po novem prejetem bloku zamenjal mladi Adžovič (11:20). Po bloku Pernuša, ki je namesto Todorovića vstopil v drugi polovici niza je prednost znašala že neulovljivih osem točk (13:21). Ljubljanski odbojkarji so ohranili zbrano igro vse do zaključka in prepričljivo zmagali (17:25).

Izjava trenerja ACH Volleyja Ljubljana, Mladena Kašića: »Tekmo smo začeli nervozno in brez energije, kar se je videlo tudi na rezultatu v prvem nizu, ki so ga zasluženo osvojili igralci Maribora, predvsem z vrhunsko igro v obrambi. Po osvojenem drugem nizu smo se dokončno sprostili in v tretjem ter četrtem nizu nadigrali tekmeca in se približali našem nivoju igre.«

Izjava igralca ACH Volleyja Ljubljana, Gregorja Pernuša: »Začeli smo slabo in potrebovali nekaj časa, da smo ujeli tisti pravi ritem igre. Ko smo začeli igrati tako kot znamo ter se sprostili smo dokaj prepričljivo osvojili tri zaporedne nize in zmagali na derbiju.«