ACH Volley Ljubljana v Velenju do 14. pokalne lovorike

Slika
ACH Volley Ljubljana

Na sklepnem dejanju pokalnega tekmovanja, ki je potekalo v Rdeči dvorani v Velenju sta se v velikem finalu pomerila stara znanca odbojkarskih igrišč, branilec naslova ACH Volley Ljubljana ter Calcit Volley. Na atraktivni tekmi, kjer ni manjkalo lepih potez na obeh straneh, so si nov, že 14. naslov pokalnih prvakov zagotovili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, ki so slavili z rezultatom 3:2.

ACH Volley Ljubljana : Calcit Volley   3 : 2 (-24, 22, 23, -22, 9).

ACH Volley Ljubljana: Mejal, Šket, Mašulović 2, Todorović 3, Bošnjak, Koncilja 13, Šestan 11, Kovačič (L), Gjorgiev 27, Videčnik 8, Kök 6, Šen 8.   Trener: Radovan Gačič

Calcit Volley: Planinšič 2, Mujanović 5, Vinkovič 8, Lazar, Klobučar 2, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 16, Sosa Sierra 19, Aponza Carabali 10, Pavlovič 11.   Trener: Jurij Žavbi

Veliki finale so v uvodnem nizu bolje otvorili kamniški odbojkarji in po dveh neizsiljenih napakah ACH Volleyja Ljubljana povedli z 10:7. Tudi v nadaljevanju so ritem igre narekovali Kamničani, pri 16:13 je po odmoru posegel strateg ljubljanske ekipe, Radovan Gačič. Čvrst blok Calcita je še naprej povzročal težave slovenskim prvakom, za 19:14 je s tretjim blokom poskrbel Sosa. Pri Kamničanih je prišlo do poškodbe kolena pri kapetanu Calcita, Klobučarju, ki ga uspešno zamenjal Vinkovič. Ravno on je z izjemnim blokom zaustavil poskus Gjorgieva za vodstvo 23:18. Oranžni zmaji so se vendarle prebudili in zaostanek na 24. točki izničili. V napeti končnici so bolj zbrano igro prikazali odbojkarji Calcita in povedli z 1:0 v nizih.

Podobno kot v prvem, so tudi v drugem nizu imeli začetno pobudo igralci Calcita, ki so si z močnim začetnim udarcem priborili prednost treh točk (10:7). Tokrat so zmaji ujeli priključek na 12. točki, vendar je sledil odgovor Calcita in izjemen blok razpoloženega Pavloviča za 15:13. Ni minilo veliko časa, ko so odbojkarji ACH Volleyja prišli do prvega vodstva v nizu, v bloku je bil uspešen Šen, ki je pred tem zamenjal Köka. Ljubljančani so nadaljevali z dobro igro v bloku in v končnico niza vstopili z dvema točkama prednosti (20:18). Odbojkarji ACH Volleyja so prednost ohranili vse do konca in izid v nizih poravnali na 1:1.

Začetek tretjega niza je minil v znamenju Ljubljančanov, ki so na krilih mladega Šena povedli s 4:1. Šen je ponovno udaril z napadom preko sredine, Šestan pa dodal as za vodstvo s 7:3 in reakcijo na klopi Calcita. To je predramilo kamniške odbojkarje, ki so se približali na vsega točko zaostana (9:8). Odbojkarji Calcita so ujeli priključek na 15. točki, vendar so slovenski prvaki našli odgovor in ponovno povedli (18:15. As Šestana za 21:18 in odlični začetni udarci Videčnika so  pomenili mirno končnico v kateri je niz v korist ACH Volleyja Ljubljana z učinkovitim napadom odločil Šen (25:23).

Še najbolj izenačen začetek smo spremljali v četrtem nizu, v katerem sta se ekipi izmenjevali v vodstvu vse do sredine niza, ko so se Kamničani odlepili za dve točki (12:14). Zmaji so še pravočasno zaustavili nalet Calcita in s serijo neugodnih servisov Todorovića prešli v vodstvo 17:15. Izjemen blok Aponze je pomenil izenačenje na 19. točki in zanimivo končnico četrtega niza. Ljubljanska ekipa si je privoščila preveliko število lastnih napak, kar je izkoristil Aponzo na servisu (20:22). Kamničani niso zapravili prednost in niz osvojili na 22. točki.

Peti niz so bolje odprli odbojkarji iz Kamnika, ki so z odličnim blokom povedli z 2:0. vendar so igralci ACH Volleyja ujeli priključek in prešli v vodstvo (5:4). Koncilja je z odločnimi servisi poskrbel za povišanje vodstva na 7:4, v zaključku tekme pa z silovitim napadom preko prvega tempa za končno zmago odbojkarjev ACH Volleyja Ljubljana in 14. pokalno lovoriko.

Izjava trenerja ACH Volley Ljubljana, Radovana Gačiča: »Izjemen finale pred polnimi tribunami v Velenju. Vse pohvale mojim fantom, da so kljub dolgi in naporni tekmi ter že zelo pozni uri ohranili zbranost in se na koncu zasluženo veselili nove lovorike. Prav tako pohvale organizatorjem, ki so pripravili izjemen ambient in odlično atmosfero. Časa za slavje ni, saj nas že v petek čaka nov izziv v finalu lige Mevza.«