Ligo prvakov sklenili z osvojenim nizom proti Zenitu

Slika
Tekma ACHVolleyLjubljana:ZenitKazan

Zenit Kazan : ACH Volley Ljubljana 3:1 (21, -20, 20, 20)

Zenit Kazan: Voronkov 19, Surmachevsky 22, Volvich, Alekno 3, Volkov, Ngapeth, Bednorz, Krotkov, Butko, Kononov 8, Zemchenok 14, Smolyar 6, Golubev, Mikhailov.

ACH Volley Ljubljana: Toman, Ropret, Pernuš, Toukhteh 9, Dagostino, Pavlović, Bošnjak, Okroglič 10, Rutar, Pokeršnik, Videčnik 3, Kök 15, Djurić, Vučićević 22.

Odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana so z osvojenim nizom proti Zenitu iz Kazana zaključili z nastopi v letošnji ligi prvakov. Rusi so zaigrali z drugo postavo in slavili s 3:1 (21, -20, 20, 20). Pri zmajih je bil z 22 točkami najbolj razpoložen Božidar Vučićević.

Ljubljančani so tekmo pričeli spodbudno, točke sta predvsem dosegala Vučićević in Okroglič (10:10), nato pa so si Rusi z blokom priigrali prednost treh točk (13:10). Čeprav so domačini nadaljevali s hitrim ritmom, so se zmaji z napadom srbskega korektorja približali le na točko zaostanka (17:16), a so v končnici igralci Kazana stopnjevali pritisk in z napako Köka na začetnem udarcu povedli z 1:0 v nizih (25:21).

Drugi niz se je pričel po željah slovenskih prvakov. Ti so z asom Vučićevića prvič na tekmi povedli za dve točki (11:13), vodstvo pa so z učinkovitimi napadi Köka in Vučićevića poviševali (12:16). Rusi niso našli odgovora na igro tekmecev in zmaji so na krilih razigranega Köka zaključili drugi niz v svoj prid in izenačili na 1:1 (20:25).

Rusi so se v tretjem nizu ponovno zbrali in z blokom ter srečnim asom hitro povedli z 10:7. Ljubljančane sta v igro vrnila Kök in Toukhteh (10:9), toda domača ekipa je tudi po zaslugi napak na slovenski strani znova vodila s tremi točkami prednosti (14:11). Sledil je as Kononova in nezaustavljiv Surmachevsky je priboril Rusom neulovljivo prednost (21:13). Zenit je niz zaključil s 25:20.

Scenariju tretjega niza je sledil tudi četrti. Gostitelji turnirja so si že od samega začetka zagotovili vodstvo, ki so ga postopoma poviševali, zmaji pa so jih neuspešno lovili. Na koncu so se polnega izkupička v skupini C z zmago s 3:1 (25:20) veselili Rusi, ki so se zanesljivo uvrstili v četrtfinale. V štirih odigranih tekmah so izgubili le dva niza, oba proti slovenskim prvakom. Prav tako iz skupine C je v četrtfinale napredovala tudi ekipa Berlin Recycling Volleys.

Matija Pleško, trener ACH Volleyja Ljubljana: ''Poraz najlažje pozabiš z zmago. Po takšnem, ki se nam je zgodil v torek, se je zelo težko pobrati. Že dolgo nas ni nekdo tako nadigral kot ekipa iz Berlina. Tudi danes zmage nismo dočakali, pa vendar mislim, da je bil storjen korak v pravo smer. Današnja reakcija ekipe se mi je zdela dobra, ampak kljub vsemu se na koncu tekme nismo veselili. Tekmec kot je Zenit Kazan v kakršnikoli zasedbi je precej težak nasprotnik. Po številkah v sprejemu in napadu smo bili celo boljši od nasprotnika, odločile pa so individualne kvalitete igralcev iz Kazana. Naredili so kar 10 točk z blokom in 8 s servisom, na drugi strani pa smo imeli mi le 2 bloka in 2 neposredni točki s servisom. Z izkupičkom lige prvakov seveda nisem zadovoljen, po drugi strani pa poskušam biti vsaj malo realen. Ob vseh težavah, ki jih imamo, je bil to žal naš letošnji domet. Pred nami je še bistven del domače sezone, kjer v treh tekmovanjih branimo tri prva mesta. Vsekakor bo potrebno igrati dobro odbojko, če želimo doseči zastavljene cilje.''