ACH Trophy

Zgodovina

Začetki odbojke, ki s številom držav članic (218) v mednarodni odbojkarski zvezi sodi med najbolj razvite, razširjene in popularne športne panoge na svetu, na Bledu segajo v leto 1970. Iz tedanje sekcije pri ŠD Ribno nastane Odbojkarski klub Bled v okviru TVD Partizan Bled. Prvi predsednik kluba je Zdravko Silič.

V prvih letih deluje samo moška ekipa, ki zelo hitro napreduje. V sezoni 1970/71 nastopa v občinski ligi, 1971/72 v 2.SOL, 1972/73 že v 1.SOL. V sezoni 1973/74 odigra ekipa OK Bled prvo uradno tekmo na zveznem nivoju. Kot zmagovalci pokalnega tekmovanja v Sloveniji se v Lipnici 9. oktobra 1973 pomerijo v 1/8 finala pokala SFRJ s Crveno Zvezdo iz Beograda (0:3). Že pet let po ustanovitvi kluba se moška ekipa uvrsti v II. zvezno odbojkarsko ligo. V tej prvi sezoni (1975/76) takoj osvoji 3. mesto, za ekipama Metalca in Fužinarja. Leta 1976 igra tudi 1/8 pokala proti državnim prvakom, ekipi Mladosti iz Zagreba.

V sezoni 1975/76 ustanovijo v OK Bled tudi žensko ekipo. Po petih letih igranja v II. ZOL pride do reorganizacije lig in Blejci se uvrstijo v 1.B ZOL, kjer igrajo do leta 1989.

V sezoni 1985/86 ima Bled 2 ekipi v zvezni ligi, saj poleg moške ekipe v II. ZOL nastopa tudi ženska ekipa. V tej sezoni doseže ženska mladinska ekipa enkraten uspeh, saj igralke Bleda postanejo državne prvakinje SFRJ.

Prvič se na Bledu pojavijo tudi tuje igralke in igralci. V sezoni 1994/95 beležimo največji uspeh ženske odbojke na Bledu, saj postane ekipa Klima Commerce Bled državni prvak. V finalu premaga ekipo Infond Branika z 2:0 v zmagah.

>Blejski klub prvič nastopi v evropskih pokalih v sezoni 1995/96, isto leto Blejske odbojkarice zopet zaigrajo v finalu, a ne ubranijo naslova prvakinj.

V začetku leta 1998 se moška odbojka zopet seli z Bleda, saj tamkajšnja telovadnica ne ustreza pogojem za igranje vrhunske odbojke. Domovanje najde v novi športni dvorani Srednje gostinske šole v Radovljici.
V sezoni 1998/99 ženska ekipa sodeluje na zaključnem turnirju tekmovanja za Pokal Slovenije, moški pa postanejo jesenski prvaki, a na koncu prvenstva osvojijo 5. mesto.

V sezoni 99/00 se moška članska vrsta ELVO Bled zapiše v zgodovino z osvojitvijo naslova državnih prvakov, v sezoni 00/01 pa pod imenom MERKUR Bled osvoji drugo mesto tako v Pokalu Slovenije kot državnem prvenstvu.

Tudi v sezoni 01/02 moška ekipa pod imenom MERKUR LIP Bled nastopi v finalu državnega prvenstva in osvoji končno drugo mesto, mladinci pa postanejo državni prvaki. Uspeh to sezono dopolnijo še ekipa dečkov z drugim mestom in ekipa deklic z tretjim mestom na državnem prvenstvu v mini odbojki, ter član OK Bled Andrej Flajs, ko postane državni prvak v odbojki na mivki v kat. do 21 in do 23 let.

Sezona 02/03 pomlajeni moški članski ekipi MERKUR LIP Bled prinese šesto mesto ter uvrstitev na finalni turnir pokala Slovenije, ekipa deklic v mali odbojki in ekipa dečkov v mini odbojki pa se uvrstita na finalni turnir državnega prvenstva, kjer deklice zasedejo četrto mesto, dečki pa drugo.

Blejska moška ekipa LIP BLED v sezoni 03/04 v državnem prvenstvu doseže enako uvrstitev kot preteklo sezono, šesto mesto, ekipa starejših deklic pa se uvrsti na finalni turnir državnega prvenstva, kjer zasede drugo mesto.
V sezoni 04/05 moška članska ekipa Autocommerce sledi zastavljenim ciljem. Meseca februarja v domači dvorani SGŠ Radovljica ekipa Autocommercea osvoji svojo prvo lovoriko v tem tekmovanju, meseca aprila pa še naslov državnih prvakov. Naslov najboljših v državi si priigra tudi ekipa starejših deklic, na finalni turnir pa se uvrsti ekipa dečkov v mali odbojki.

Sezona 05/06 prinese moštvu Autocommercea krstni nastop v evropskem pokalu Top Teams, osvojitev tretjega mesta v novoustanovljeni Interligi ter že tretji naslov državnih prvakov.
V sezoni 06/07 se klub zapiše v zgodovino klubske in slovenske odbojke z zlatimi črkami, saj moška članska ekipa pod imenom OK Autocommerce zmaga v vseh štirih tekmovanjih, katerih se udeleži: Državno prvenstvo, Pokal Slovenije, Srednjeevropska liga, Evropski pokal TOP Teams. Uspehi odmevajo po Evropi.
OK Autocommerce dobi povabilo za nastopanje v Ligi prvakov v sezoni 07/08. Zaradi spremembe imena generalnega sponzorja se tudi sam preimenuje v odbojkarski klub ACH Volley.

V sezoni 07/08 vnovič poseže po obeh domačih lovorikah ter ponovno osvoji naslov prvaka srednjeevropske lige. Po izboru slovenskega društva športnih novinarjev postane slovenska športna ekipa leta 2007. Ob koncu sezone 07/08 pa prejme še eno prestižno priznanje:IECL PRESS AWARD, ki ga podeluje evropska odbojkarska federacija (CEV) za najboljše odnose z javnostmi v ligi prvakov.

Krmilo ekipe v sezoni 08/09 prevzame kanadski strokovnjak Glenn Hoag, moštvo ACH Volley pa ubrani obe domači lovoriki, v srednjeevropski ligi doseže drugo mesto, s tremi zmagami v rednem delu lige prvakov pa se uvrsti v 1/8 finala, kjer prizna premoč lanskim zmagovalcem ruski ekipi Zenit iz Kazana. ACH Volley prejme tudi SPORTO nagrado 08 za projekt Evropska liga prvakov.
ACH Volley v sezoni 09/10 na čelu s kanadskim strategom Glennom Hoagom doseže izjemen uspeh, saj osvoji obe domači lovoriki, na finalnem turnirju na Dunaju osvoji srednjeevropsko lovoriko, v poljskem Lodžu pa ob koncu sezone osvoji zgodovinsko četrto mesto v elitni ligi prvakov.